斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building


斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

首先感谢Aleksandar Savikin投稿,分享他们的项目设计!

First of all thanks Aleksandar Savikin submission, to share their project design!

Architect: Aleksandar Savikin (www.aleksandarsavikin.rs)
Collaborators: Zoran Lazovic, Jasna Rajacic Jaksic, Marko Pajagic, Srdjan Galic,         Vladimir Petrovic
Location: Smetanina 9, Belgrade, Serbia (La.: 44°46’21.06″N, Lo.: 20°27’56.54″E)
Project Area: 3284.3m2
Project Year: 2004
Done: 2010
Photograph: Aleksandar Savikin  (http://www.flickr.com/people/41427839@N07/)

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

smetanina winter

这个大楼位于城市中一个高档区域,被称之为最美丽最绿色的地方。这是一个住宅和商务大楼,包含14个住宅单元,一个小公寓和一个办公室。所有的办公空间和公寓空间都位于首层,可以直接通向巨大的花园空间。

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

main angle - big shot

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

open shutters

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

back of the building

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

open shutters

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

entrance

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

view from park

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

ground plan

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

first floor plan

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

section

斯美塔妮那街大楼Residential and commercial building in Smetanina Street

facade

投稿原文:

The building is located in the elite and very quiet part of Belgrade (Dedinje), known as the most beautiful and greenest part of town with both recently built and pre-war villas.

The building is free standing, surrounded by a garden. It consists of three lamellas. In the central lamella there is an entrance hall with a reception and all vertical communications. On the ground floor of this lamella there is an architecture studio occupying 134m2 and a small apartment of 46m2. There ara two identical apartments on the first and second floor occupying 265m2 each.

The other two lamellas are connected with the central one and they are identical, each having six apartments of 150m2.

In total – there are 14 flats, one small apartment and one office.

All apartments and the office space on the ground floor have access to a large paved garden framed by a jardiniere.

The car parking area is in the basement, as well as storage area and a fitness room. There is a direct access to a large, shared, garden.

The building is designed so as to connect the interior with outer space and this is why all openings on the apartments stretch from floor to ceiling. In most living rooms there are sliding windows that are 5.7m wide and when they are wide open they allow a touch with the greenery. Public communications (stairways and corridors) have glass walls that provide a beautiful view of the inner courtyard.

All the windows without terraces are equipped with aluminum shutters (wood pattern) and the terraces are linked in places vertically  with screens of the same material. They bring the rhythm, dynamics and plasticity of the façade and provide for the privacy, “warmness” and “softness” of the building. This is why the building is well-fitted with the surrounding despite its large size.

Special attention is paid to horticultural landscaping, new plants and trees have been planted as well as carpetgrass, the artificial irrigation system has been installed and low vegetation placed in the   jardineres. Lighting balls in different sizes have been “scattered” all over the free areas of the yard and are automatically lit up by sensors as soon as the night falls.



发表见解

(以便回访)

同和山致